dimecres, 13 de maig del 2009

Antonio Vega

Ha desaparegut Antonio Vega als 51 anys d'edat, a causa d’una pneumònia severa (pel que es veu, els serveis mèdics li havien detectat també un càncer de pulmó). El cantant i guitarrista havia nascut a Madrid el 16 de desembre de 1957. Fou un dels fundadors, en 1978, de la banda Nacha Pop, amb membres d’altre grup, Uhu-Helicopter, en què militava el seu cosí Nacho. En 1980, Nacha Pop edità el seu disc de presentació, que incloïa el tema Chica de ayer. Molts seguidors afirmen que el segon LP, Buena disposición, és l’obra més interessant de la banda, però Chica de ayer esdevingué himne de la moguda madrilenya dels 80. El grup fitxà pel segell DRO, que li edità el mini LP Una décima de segundo, considerat un dels millors del pop espanyol.

El 1988, el grup se separà i Antonio començà la seua carrera en solitari, mantenint la mateixa línia de creació, però en un to més intimista, potser per l’absència musical del seu cosí Nacho García Vega. El primer disc d’aquesta etapa sortí a la llum el 1991, sota el títol No me iré mañana, una autèntica obra mestra en la qual es mesclen temes pop amb temes pròxims a l’estil de la denominada “cançó d’autor”.

El 1994 sortiria Océano de sol. Per a enregistrar-lo, Antonio Vega viatjà a Anglaterra. Phil Manzanera, guitarrista de Quiet Sun i Roxy Music, la mítica banada de Bryan Ferry, i col·laborador de Brian Eno i David Gilmour, produí el disc. Phil també havia produït per a Héroes del Silencio dos discs: Senderos de Traición, en 1990, i El Espíritu del Vino, en 1993, àlbum en què també col·laborà tocant la guitarra. Antonio Vega no quedà, però, satisfet amb el treball de Manzanera. Això no obstant, Océano de sol és un dels millors treballs de la discografia de l’autor. Hi destaquen temes com Vapor, Palabras, una segona versió més treballada d’El sitio de mi recreo i el tema que dóna títol al disc.

L’any 2004, morí Margarita del Río, companya sentimental d’Antonio i coautora d’alguns dels seus temes. Aquesta mort li provocà un estat depressiu durant el qual va compondre les cançons del disc d’homenatge 3000 noches con Marga, el seu últim treball en solitari, editat en 2005. En 2007, 19 anys després de la separació del grup, Antonio i el seu cosí Nacho decidiren reunir de nou Nacha Pop, tornar als escenaris en una gira de cinc mesos per Espanya, de juny a octubre, i col·laborar en la filmació del DVD Historia sinfónica del pop español.
---
Durant la seua carrera musical, Antonio Vega ha escrit molts temes que han acabat entrant al cançoner popular, sobretot Chica de ayer, considerada la millor cançó del pop espanyol per revistes com ara Rockdelux o l’edició espanyola de Rolling Stone. A partir d’ara, Antonio Vega estarà descansant en otro sitio de su recreo. Nosaltres guardarem la memòria de molts temes inoblidables, com ara aquest Océano de sol.