dissabte, 26 de novembre del 2011

Cap de setmana de premis

Aquest cap de setmana s’hauran atorgat diversos guardons. Anit, el nostre amic i conciutadà Xavier Aliaga obtingué a Gandia el Joanot Martorell de narrativa. La novel·la Vides desafinades, amb l’anècdota del canvi de títol inclosa, estarà als paradors de les llibreries en poquets dies. (Xavi, canalla, que calladet t’ho tenies. Enhorabona!)

També s’hauran fet públics dos guardons que premien el treball a favor de la cultura: el Premi Amics de la Costera, que fou lliurat anit a la Coordinadora d'Escoles d'Ensenyament en Valencià de la Costera, membre de la Federació Escola Valenciana, i la sisena edició dels Premis Jaume I del Camp de Túria, la gala dels quals se celebrarà avui a Bètera, a les 21 hores. Finalment, la Societat Coral el Micalet lliura aquesta nit els seus premis anuals, el Joan Coromines 2011 d’investigació filològica, històrica o cultural entre ells.

Els Premis Jaume I del Camp de Túria van ser creats l’any 2006 amb la finalitat de reconèixer el treball d’alguna persona o entitat del Camp de Túria que realitze una tasca important en defensa de la cultura dels valencians. El Premi Jaume I de Cultura i Normalització Lingüística ha estat concedit enguany al club de viatges Fil-per-randa. El club va nàixer a Xàtiva fa quasi vint anys. Entre els seus objectius, hi ha dos, l’agitació cultural i la difusió del patrimoni històric i artístic dels valencians, que també persegueix l’Associació d’Amics de la Costera. En 2008, Fil-per-randa dissenyà el projecte “Meravelles Valencianes”. Una de les candidatures presentada per Amics de la Costera, el castell i el conjunt monumental de Xàtiva, fou distingida amb el màxim guardó; Xàtiva fou proclamada, per tant, “Meravella Valenciana” en octubre d’aquell mateix any.

El Premi Jaume I a Entitats Comarcals ha recaigut en l’Associació Cultural l’Aljama de Bètera. Quant al Premi “Eugeni Pertegaz”, enguany estarà dedicat a dos homenots valencians que van dedicar la seua vida a estudiar i promoure l’ús de la llengua, Enric Valor i Vives i Manuel Sanchis Guarner. Com és sabut, durant 2011 s’ha celebrat el primer centenari del natalici d’ambdues personalitats. L’acte de lliurament dels Premis Jaume I vindrà precedit d’un sopar. En acabar la gala, hi haurà un concert a càrrec del grup valencià La Douche. Informació i venda de tiquets a campdeturia@acpv.cat.