dimecres, 17 d’octubre del 2012

Matrimoni mal avingut

El senyor Álvarez i la senyora Mercè estan casats. Ell és un gentilhome vingut a menys. Heretà castells i terres dels seus avantpassats, però moltes de les seues possessions són absolutament improductives. Això sí, el cavaller té un extens arbre genealògic ple de gestes glorioses, dutes a cap al llarg i l'ample del món: Granada, Riu de la Plata, Flandes, Filipines... Ella és filla de menestrals adinerats. Aportà al matrimoni un dot amb què Álvarez pogué redreçar la seua esquifida economia. Mercè no volia casar-se amb el gentilhome. «L’estima arribarà amb la convivència», insistia la mare de la xica. Però l’estima mai no arribà a existir. Segons males llengües, el cavaller Álvarez ha tingut nombroses amistançades. El desig de rememorar glòries passades i l’excessiva liberalitat l’empenyen sovint a sostreure diners del dot de l’esposa. (Álvarez no troba altra forma de subvencionar la seua vida de contínua disbauxa.) A causa d’aquestes circumstàncies, Mercè ha passat mitja vida amagant cabals, per tal d’assegurar el benestar dels seus fills. El marit es burla d’ella, posant-la de mesquina, agarrada, ronyosa, garrepa i altres boniqueses del mateix estil. Mercè ja no pot més. Està farta de menyspreus i traïcions. Vol divorciar-se. El cavaller Álvarez, malgrat no estar enamorat de Mercè, ha amenaçat de matar-la si torna a nomenar la paraula divorci.

2 comentaris:

Nuesa Literària ha dit...

Ai... com em sona aquesta història. Em penso que és un fet ben real. Desitjo, tot i que costarà, que la bona dona aquesta aconsegueixi un divorci ben avingut. I és evident que per aconseguir-lo no necessita el permís del marit; és ella qui ho ha de decidir. No ha de ser una decisió necessàriament de dos. Dos estan junts si tots dos ho volen. Si no fos així, estaríem davant d'un segrest. Visca la bona dona lliure!

Ximo ha dit...

És curiós. Tothom sembla tenir clar que no es pot impedir el divorci d’una persona quan aquesta rebutja de conviure amb l’altre consort. Si les coses estiguessen igualment clares en altres esferes...