dijous, 6 de desembre del 2012

Cinema d’hivern

L'Associació d'Amics de la Costera inicià l'estiu passat un cicle de pel·lícules en versió original subtitulades en valencià. El nom del cicle era “Cinema d'estiu”. Els films es projectaven al Polisportiu de Novetlè. Aquest divendres 7 de desembre, s’inicia un nou cicle, “Cinema d'hivern”, amb una sèrie nova de pel·lícules en versió original subtitulades en valencià. Les projeccions es faran a la Penya del Barça de Xàtiva, al carrer Portal del Lleó núm. 9. L'hora d'inici, les 21:30. Es pot dur entrepà (a la Penya hi ha beguda).

La primera pel·lícula del cicle, La novia síria, és un treball atípic: una coproducció israeliana - palestina (el director, Eran Riklis, és israelià; els guionistes són el mateix Riklis i la palestina Suha Arraf; la principal actriu, Hiyam Abbas, és palestina). La història és un drama familiar que palesa l’estat absurd a què està sotmesa la població civil que pateix els conflictes sociopolítics de l’Orient Mitjà.

El poble drus, islàmic, habitant dels Alts del Golan, territori originalment siri però ocupat per Israel des de 1967, manca de nacionalitat pròpia a causa del litigi (el document d’identitat dels drusos resa “nacionalitat indefinida”, per ridícul que semble). Els habitants del Golan es troben dividits: uns s’oposen a l’ocupació israeliana i segueixen lligats a Síria; altres són col·laboracionistes d’Israel. Quan un drus travessa la frontera per a marxar a viure a Síria, té prohibit el reingrés. Aquest món fracturat està reflectit en la història d’una família, la filla menor de la qual va a casar-se amb un parent que no coneix, perquè viu a Síria.

Per a festejar la boda i acomiadar la novia, es reuneix a la llar tota la família, el patriarca de la qual és un rebel combatiu que està sent observat per la policia israeliana. Un dels seus fills té “negocis” difusos en Itàlia; l’altre, que ha violat els mandats del clan en unir-se amb una entranya, viu a Rússia i es considerat un pària; finalment, la filla major, vertadera protagonista del drama, és una rebel que no acata les tradicions familiars i lluita pels drets de la dona en una societat repressiva. La pel·lícula mostra la vida quotidiana del Golan, un embolic de llaços familiars, culturals i nacionals, tot al context dels acords polítics d’un conflicte no resolt.


The Syrian Bride / França - Israel / 2004

Director: Eran Riklis
Actors: Hiam Abbass, Makram Khoury, Clara Khoury, Ashraf Barhoum, Eyad Sheety.