dijous, 15 de gener del 2015

Sons d’Euskal Herria (V)

És del tot aconsellable escoltar la música folk del país mentre es viatja per Euskal Herria. La gran banda basca de folk és Oskorri, formada a Bilbao a principis dels anys setanta. El seu primer àlbum, publicat en 1976, en ple període de la Transició, retia homenatge als poemes de Gabriel Aresti. El nom del grup significa “capvespre roig”. Des de fa temps, destaca per la capacitat de treball i experimentació. Els seus membres començaren fusionant jazz amb instruments tradicionals bascos, fins que trobaren un estil propi que els distingeix dins de l’escena del folk europeu. Si establírem paral·lelismes, la banda valenciana Al Tall seria l’equivalent del grup Oskorri, un dels més veterans d’Euskal Herria. Durant el viatge a Donostia del passat més d’octubre, sentírem a l’autobús el seu disc Alemanian euskaraz.

Els sons tradicionals bascs provenen sobretot de dos instruments, la trikitixa i la txalaparta. La trikitixa és un acordió diatònic de botons, més petit que l’acordió normal. Usat al País Basc des del segle XIX, ha esdevingut molt popular, sobretot a la província de Biscaia. Kepa Junkera, nascut a Bilbao en 1965, és  el gran mestre actual de la trikitixa. Fins ara, ha publicat 17 àlbums de música folk. En 2004, guanyà el Grammy Llatí al Millor Àlbum Folk pel seu disc en directe K. És un dels músics més internacionals del País Basc. Ha revolucionat la música tradicional i l’ús de la trikitixa. El seu tractament de les improvisacions o les diferents fusions d’estils han enriquit el panorama musical basc. Encara que els seus treballs estan arrelats en la tradició, Kepa ha creat una música sense fronteres, mesclada amb els aromes, els ritmes i els colors d’altres llocs i altres cultures. En molts dels seus discs hi ha col·laboracions d’altres músics (instrumentistes, cantants). En 1998, per exemple, presentà un dels seus treballs més importants, Bilbao 00:00 h, en què participaven  més de 40 músics per a homenatjar la seua ciutat nadiua. Amb aquest treball, Kepa Junkera recollí innombrables premis que reconegueren a nivell mundial la seua tasca musical.



L’altre instrument tradicional d’Euskadi és la txalaparta. Es compon d’un, dos o quatre taulons de fusta que recolzen en dos suports (banquets, cavallets). Dos txalapartaris —cadascú amb dos pals— colpegen els taulons. Aquest instrument de percussió és originari de Guipúscoa, de les zones rurals situades a la conca del riu Urumea. Estava lligat a les feines d’elaboració de la sidra. (Es tocava a les festes que cloïen el procés de trituració de les pomes.) Actualment es toca en altres llocs del País Basc. Entre els txalapartaris més coneguts estan els tres membres de Kalakan, grup d’Iparralde que fa arranjaments minimalistes del repertori tradicional basc. Adquirí notorietat per haver acompanyat Madonna durant la seua gira mundial The MDNA Tour. Se celebren festivals anuals d’aquest instrument en diferents indrets de la geografia basca. El més important és la Txalaparta Festa d’Hernani.