dissabte, 27 de maig del 2017

De la teoria a la pràctica

El passat dia 17 es presentava a l'antic hospital de Xàtiva un informe realitzat per una consultora externa a partir de vint-i-cinc entrevistes extenses fetes a experts de diversos camps. Aquest informe, encarregat per la regidoria de Promoció Econòmica, estableix el full de ruta que caldrà seguir per tal d'arribar a un gran pacte per l'economia local en què s'involucren els sectors públic i privat i el teixit social xativí. L'objectiu de tot plegat és aconseguir el desenvolupament de la nostra ciutat a llarg termini. Els treballs de redacció de l'informe han estat coordinats per Josep-Antoni Ybarra, catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat d'Alacant. Es repartí entre el públic present al saló noble de l'antic hospital un full en què, seguint el mètode d'anàlisi DAFO, calia identificar les debilitats, les amenaces, les fortaleses i les oportunitats de la nostra ciutat. Fins aquí, tot molt bonic. Jo trobe, però, que açò és quelcom déjà-vu, ja vist. A finals de 2015, l'Ajuntament va convocar diferents entitats per a explicar el projecte de desenvolupament urbà sostenible i integrat, que optava a finançament europeu provinent dels fons FEDER.

L'equip professional al qual s'havia encarregat l'elaboració del projecte féu un diagnòstic de la situació en què es troba la ciutat. Es passà revista a les debilitats i les amenaces, a les fortaleses i les oportunitats, és a dir, s'havia aplicat el mètode d'anàlisi DAFO acabat d'esmentar més amunt. Es van constituir quatre taules de treball. Els participants van fer nombrosos suggeriments. Més endavant es feren públiques les conclusions. Tres dels objectius d'aquell projecte eren posar en valor el patrimoni i la cultura de la ciutat, desenvolupar l'activitat turística i promoure iniciatives lligades a la nova economia. Al document que s'ha encarregat ara també s'esmenten el patrimoni i el turisme; s'hi afirma que el patrimoni històric i artístic, el capital més important de Xàtiva, està desaprofitat. Criden l'atenció les similituds dels dos encàrrecs municipals, però també les dissemblances formals. La concurrència a l'acte de 2015 fou molt plural; hi acudiren tots els sectors de la societat xativina —inclosos els representants dels empresaris i l'Església Catòlica. En aquella ocasió, la taula estigué presidida per l'alcalde i els caps locals d'EUPV i Compromís.

En canvi, l'acte del passat dia 17 fou presidit en solitari pel tinent d'alcalde Miquel Lorente. Cridava l'atenció la incompareixença del PSOE i Compromís. La presència d'empresaris era ben insignificant —només hi acudiren dos propietaris d'apartaments turístics. En realitat, molts dels assistents a l'acte eren militants i simpatitzants d'Esquerra Unida i les seues organitzacions afins. (Per descomptat, tots els regidors d'aquesta formació hi eren presents.) ¡Un fòrum per a parlar d'economia sense presència significativa d'empresaris! ¿Algú ho entén? Un pacte per l'economia en què no s'involucre el sector empresarial està abocat a un fracàs rotund. En fi, em venen al cap algunes preguntes sobre l'assumpte. ¿Dos informes idèntics, o molt pareguts, encarregats a dues consultores distintes, que arriben a unes conclusions semblants? Voldria equivocar-me, però fa l'efecte que l'Ajuntament ha pagat dues vegades la mateixa moto, amb diners del contribuent. Que Xàtiva està estancada, com conclouen ambdós documents, ja ho sabien els sectors més conscienciats de la ciutadania. No calia pagar cap grup consultor perquè ho fiqués per escrit.

Pel que jo sé, empresaris importants de la ciutat ja comencen a estar cansats d'acudir a reunions convocades per l'Ajuntament. Alguns s'excusen d'assistir-hi; es queixen del caire ideològic i poc pràctic dels aplecs. L'altre dia, a l'antic hospital, en el torn de paraules, un dels hostalers presents preguntà: «¿Quan ens deixarem de reunions, de projectes, i passarem a les mesures concretes?» En honor a la veritat s'ha de dir que l'informe fet públic el dia 17 no contenia elements amb biaix ideològic. Ara bé, si els emprenedors han sortit escamnats d'altres cites, serà molt difícil d'involucrar-los en noves iniciatives municipals. ¡Una llàstima! Les persones que simpatitzem amb el tripartit voldríem més efectivitat i més unitat. Convindria tenir clara una cosa: els llocs de treball són creats majoritàriament per les empreses privades. Això sí, l'administració pública ha d'establir un clima de confiança i una política d'incentius que animen l'activitat econòmica. En aquest sentit, les paraules de Miquel Lorente foren molt encertades: «El desenvolupament local és un objectiu transversal al marge de partidismes.» Caldrà fer bones aquestes paraules.

(publicat a Levante-EMV, el 27/05/2017)

5 comentaris:

Ximo ha dit...

Després d'enviat l'article a "Levante-EMV", han sorgit dues novetats. Per una banda, Xàtiva no ha estat seleccionada pel Ministeri d'Hisenda per a optar a la segona convocatòria d'ajudes europees a projectes de desenvolupament urbà sostenible i integrat (DUSI). Pel que es veu, el projecte presentat per l'Ajuntament ha obtingut poca puntuació. Cal recordar que el projecte anterior ja va ser tombat per la mateixa raó. En aquella ocasió, l'absència de Pla de Mobilitat i Pla Especial de Protecció del Centre Històric era la causa de la baixa puntuació. Imagine que haurà tornat a passar el mateix, perquè continuem sense tenir cap dels dos plans.

D'altra part, que l'estudi presentat a l'antic hospital el passat dia 17 s'encarregara a un equip de la Universitat d'Alacant ha creat friccions a tres bandes. L'Ajuntament de Xàtiva té firmat un conveni de col·laboració amb la Universitat de València. El vicerrector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, especialista en planificació estratègica, desenvolupament local i territorial i patrimoni paisatgístic i hidràulic, ha mostrat la seua estranyesa a l'alcalde. Sembla que hi ha hagut retrets entre els equips locals del PSOE i EUPV. Potser això explicaria les absències polítiques a l'acte de presentació del document base per al 'Pacte per l'economia'.

dolmonamor/ María Dolores Amorós ha dit...

Ximo, el que és ben cert és que, després dels estudis que tu comentes, fets a finals de 2015, poc o res s'ha fet per part de l'Ajuntament per a donar-li l'empenta necessaria per a potenciar el turisme al voltant del gran patrimoni que Xàtiva té.
Han vingut amics meus un diumenge, fent 70 kms, per a visitar Xàtiva i s'han trobat amb les portes tancades del edificis més emblemàtics d'aquesta ciutat, inclús els museus i esglésies tancats també. I no sols això, han trobat dificultats serioses per a menjar bé i no massa car.
Vull dir que no sempre els encàrrecs municipals serveixen, si per part de les autoritats no posen els resultats adients per a corregir tal problemàtica.
Pot ser que amb el 'barrejaments' de les regidories (jo tinc dubtes en moltes ocasions), a Miquel Lorente li toque solventar aquest tema, i ha pres les mesures adients.
Me consta que és una persona treballadora i complidora, i les queixes que tu exposes es deguen simplement a un zel de treball,
Salutacions.

Ximo ha dit...

No tinc motius per a dubtar que Miquel Lorente siga una persona molt treballadora. Però convé no barrejar dues coses distintes: treball i resultats. Hi ha gent molt treballadora que no es veu acompanyada pels resultats. És possible que Miquel haja volgut fer-se càrrec de massa àrees (Obres Públiques, Agricultura, Trànsit i Aparcaments i Promoció Econòmica Local). Algunes són complicades. Som en l'equador de la legislatura i encara no tenim Pla de Mobilitat. Quant a la promoció econòmica, no vaig a afegir res a allò que ja dic en l'article. Només faltaria que també s'hagués d'encarregar del turisme, que porta Mariola Sanchis.

El turisme és un assumpte transversal en què incideixen aspectes relacionats amb Cultura i Patrimoni, Urbanisme, Promoció Econòmica, Festes... Jo seria partidari de crear un patronat municipal de turisme on, a més de la representació política, hi hagués participació de tècnics municipals, experts en la matèria, empresaris que vulguen vincular-se al sector i entitats, com ara l'Església, que estan concernides per la matèria. La persona responsable de la regidoria de Turisme hauria de sumar, coordinar i implementar les mesures que s'acordaren. Finalment, si et refereixes a les queixes dels empresaris, no tenen res a veure amb el zel treballador del regidor.

dolmonamor/ María Dolores Amorós ha dit...

Ximo, al marge de les preferències ideològiques de cadascú, i que sempre ajuden a veure les coses d'una manera o d'una altra, tu que coneixes el funcionament municipal (Quan jo m'en vaig viure definitivamente a Xàtiva, si no recorde mal, tu, el amic Toni Martínez y Ferràn Feliu es presentàveu a regidors. Jo conec el funcionament intern del PSOE al que he pertanyut vora 30 anys, peró res sé dels intríngulis interiors del Consistori.
De la meua queixa que ahir exposava sobre el tancamente dels palaus i esgleises de cara a les visites de gent de fora, qui és el responsable?
Gràcies

I seguís pensant que no tots els mals son deguts, ni molt menys, a Lorente. Desconec el motiu dela teua visió negativa cap ell... però sòn coses on no entre.

Ximo ha dit...

Maria Dolores, no sé d'on et traus que tinc una visió negativa sobre Lorente. Trobe que és una persona vàlida i imprescindible per al govern de la ciutat. El meu text tracta de ser constructiu. Malgrat les meues conviccions ideològiques —no m'agrada el component comunista d'EU—, procure que aquestes no mediatitzen la meua visió de la marxa del govern tripartit. De vegades, també he estat crític amb el PSOE i amb Compromís, formació amb la qual simpatitze. Aspire a tenir un ventall ample de lectors. Si em deixara dur exageradament per les fílies i les fòbies, el ventall s'estretaria molt.

Quant a la teua pregunta, és complicada de contestar. De manera genèrica, es podria dir que la gran responsable és l'absència d'una política turística coherent. Si baixem al detall, les culpes estarien molt repartides: l'Església, que no té horari d'obertura en molts edificis de la seua titularitat, els propietaris de restaurants, que baixen la persiana si creuen que no els ve a compte tenir-la pujada... Ara bé, m'estranya que digues que estaven tancats els museus. Els municipals obrin diumenges i festius.

Salutacions