dimarts, 20 de juny del 2017

Nou alcalde

Guillem Balboa Buika ha pres possessió de la vara d'alcalde d'Alaró (Mallorca), en compliment de l'acord de govern firmat amb el PSIB-PSOE. Ha rellevat del càrrec, després de dos anys, la fins ara alcaldessa socialista Aina Munar. Balboa s'ha convertit en el primer alcalde negre a les Balears i al nostre àmbit lingüístic. Arribà a Mallorca als 4 anys des de Guinea Equatorial. És germà de la cantant Concha Buika. Guillem treballa al departament de premsa de la Universitat de les Illes Balears. Tot i haver estat implicat en moviments socials, no va fer fins a les passades eleccions locals el pas que el conduí a les institucions de la mà de Més per Mallorca, la coalició que integren PSM-Entesa i Iniciativa-Verds. La família de Balboa és d'ètnia bubi. Aterrà a Palma fugint de la repressió que l’ètnia fang, originària de l’àrea continental guineana, havia desfermat contra els bubis de l’illa de Bioko. «Fou un doble procés, perquè la meua família lluitava contra la colonització espanyola i també perquè l’illa s'independitzés del continent.»

Després de la marxa d'Espanya en 1968, els guineans votaren una Constitució que no satisféu els anhels d’autonomia dels bubis. «Demogràficament, teníem les de perdre. Abans que els fang ocuparen tots els llocs de poder i comencés la persecució contra els bubis, mon pare decidí marxar de Bioko.» Tot i que la nissaga Balboa està vinculada a la política, ell no s'hi dedicà fins que es creà Més per Alaró, abans de les eleccions municipals. Fundador de SOS Racisme a la localitat, estava molt implicat en el moviment veïnal. Més per Mallorca considera que el fitxatge fou encertat. L'agrupació d'Alaró passà dels 295 vots en 2011 a 708 en 2015, i es quedà a sols tres vots del PSOE. Balboa era fins ara regidor d'Urbanisme, Promoció Econòmica i Fires. Se sent còmode en Més per Mallorca pel caràcter assembleari de la coalició i pels valors que professa. És un ferm defensor del dret a decidir. No amaga que se sent «més independentista que nacionalista, perquè aquest concepte s’ha pervertit i anem a contextos d’identitat múltiple.»

També està convençut que el procés sobiranista tindrà conseqüències a les Balears: «Entre Catalunya i les Illes hi ha moviments tectònics, encara que es vulguen amagar. Qualsevol canvi al Principat té repercussió aquí, perquè la connexió històrica i cultural és evident.» Això no obstant, tem les conseqüències. «Si els catalans marxen, les passarem putes i ens vindran amb el garrot», diu rient. Un somriure que manté quan descobreix que, fins ara, l’únic alcalde negre de tot l’Estat espanyol es trobava a Villamantilla (Madrid). Es tracta de Juan Antonio de la Morena Doca, fill de pare espanyol i mare equatoguineana, que encadena tres mandats seguits amb el PP.